Memasak : Perempuan VS Lelaki (Santapan Penamat Masterchef Malaysia)




Sebenarnya dah jadi lumrah dan adat sekarang lelaki lebih pandai masak berbanding perempuan. Bagi aku sendiri aku mula memasak semasa umur aku belasan tahun. Aku cuba masak telur dadar sendiri menggunakan resipi sendiri sejak belasan tahun. (Jangan dok buat lawak bodoh kata aku masak telur aku sendiri). Kadang menjadi kadang tidak.


Mungkin di situ terletak kelebihan seorang lelaki di mana kami ni jenis berani mati mencuba. Kalau masak untuk sendiri dan sedap kami akan makan juga mungkin sebab terpaksa. Kalau masak untuk kawan-kawan dan tak sedap, kami akan paksa mereka makan sampai sanggup ugut putus kawan. Paling tidak pun sepak terajang dan ikat ka Kalau masak untuk kekasih dan tak sedap, kami akan buang dalam tong sampah dan pergi beli di kedau atau pun restoran sambil mengaku kami yang masak. Normal jadi lelaki macam aku ni.

Beranikan lelaki ni?

Tapi ini tak bermaksud perempuan langsung tak tahu masak. Perempaun dia lebih banyak instinct dalam masakan berbanding lelaki, lelaki ni pula dia ni lebih dare devil untuk membuat experiment.Thats y kebanyakan chef yang fames amos sekarang kebanyakannya adalah lelaki. Ini kerana mereka lebih banyak mencipta citarasa terbaru dan resipi yang pelik-pelik berbanding perempuan. 

Kalau compare cara masakan lelaki dengan perempuan, perempuan mereka memasak lebih mengikut kepada sukatan yang tersedia dalam kertas. Manakala lelaki seperti aku ni, walau pun dah ada resipi yang well prove akan menjadi tetapi kami masih berani untuk mencuba untuk meletakkan bahan lain walau pun belum tentu apa hasilnya kelak.


So tak mustahil untuk Juara Masterchef yang pertama iaitu Dr Ezani Farhana untuk dinobatkan menjadi juara.



Cantik dan pandai masak, apa lagi yang korang nak? Jangan risau pasal gigi. Dah nama pun Dr gigi. Mesti dia kasi service baik punya. Korang makan ja apa yang dia masak nanti.



Agak-agaknya la kan, apa yang dia nak buat dengan duit RM100,000 tu?

"Hai Dr Ezani, I single lagi. Lets go and grab a cup of coffee. You belanja. Acikan?"

Hahahaha...Ayat aku yang normalkan?



Thanks to Broframestone yang sudi invite aku.


Published with Blogger-droid v2.0.3

10 comments:

Wadi AR said...

ececeh. kemainn cik lan

Munnafendy said...

aku rasa dr ezani xleleh nye ayat mcm tu...hihihi

lg skali gh untung kn paklan? =.=*

Maii said...

Dr.Ezani ni cantik kan.. memang tak dinafikan lelaki masak sedap, lagi-lagi masak meggi, awesome!

Ben said...

waaaw thats cool bro... good job..

Emmet said...

wah, entry yang menarik, blog ni pun lawa, keep up the good work! :D

CekbOlat-bOlat said...

pewwitt.. cik lan memasakk =D

محمد رازيق said...

haha.. menrik bro.. nanti ajar aku masak.. tp masak telur ayam.. haha..

Akulah Pak Lan said...

Munnafendy: Memang untung kot..haha

hanaahmad said...

kemain.

Namee Roslan said...

wey, serious aku kagum dgn ezani. dah la dentist, cantik, pandai masak..untung gila siapa dapat ezani. hahaha. rm100k tu tentu lah nk buka restaurant !