New Gadget, New Passion

"Wow! Sejak bila you beli benda ni?" tanya Annie dengan rasa kagum.

"Since I pulangkan laptop adik I" jawab aku dengan bersahaja.

"Nampaknya you betul-betul nak serious berblogging?" tanya Annie.


Aku hanya menganggukkan kepala mengiyakan kata-kata dia. Kalau aku tak menulis ramai yang complaint, ramai yang rindu. Bila dah rindu mula nak mencari. Sms kalau aku tak reply, mula la ada yang gatal tangan nak call. Kalau aku tak layan call, mula nak mencari sampai rumah. Tak boleh tengok orang duduk bersenang lenang sikit. Benda macam ni yang buat aku lagi hilang minat nak menulis.

"Ini management punya pasal la" keluh aku.

"Kenapa pulak?" tanya balas Annie yang terpinga-pinga dengan keluhan aku.

"Buat-buat tanya pulak" perli aku dengan muka yang tak puas hati.

"Owh! Pasai benda tuh ka?" Annie tersenyum. Dia seakan baru dapat menangkap maksud aku.


Bebaru ni company aku yang sekarang ni telah melarang staffnya dari membawa laptop dan juga ipad. Gadget yang boleh menggunakan Wireless juga dilarang. Jika nak bawa juga, Wireless hendaklah di-disablekan. Itu sebab aku beralih arah menggunakan tablet yang bersaiz kecil. Kalau ada yang mempertikaikan, aku akan cakap aku guna untuk telefon. Orang yang bertangan kidal macam aku memang banyak alasan yang bijak.

Aku dah mula bosan kerja dengan company yang mempunyai rules yang ridiculous macam ni. Aku rasa aku mungkin tak lama kat sini. Duit bukan issuenya sekarang ini. Kalau aku tak ada internet macam mana aku nak berkenalan dengan gadis-gadis lentik. Bila dah tak ada gadis lentik, macam mana aku nak menulis blog aku. Peduli apa aku kalau Annie baca entry aku kali ni. Aku dah tak tahan. Air kalau dah naik kepala, aku masih tau macam mana nak settlekan. Tapi benda ni, dah tak ada cara lain nak settle.

"You..." tegur Annie dengan suara yang sangat manja.

"Apa?" jawab aku dengan tegas sambil mata masih menumpu pada gadjet baru aku. Benda baru sapa tak suka. Benda baru memang menarik untuk diteroka. Fresh orang kata.

"Amboi! Mata tak lekang dari benda tu no." Annie seperti jeles, jeles akan benda yang dapat menarik perhatian aku dari melihat dia yang dalam keadaan her best condition.

"Of course" balas aku dengan ringkas.

"Kot iya pun tak layan I, tutup la dulu zip seluar tuh. Tak takut ka ada benda kena tokak nanti?" tegur manja Annie sambil memuncungkan mulut dia menunjukkan ke arah zip seluar aku tu.


"Benda apa yang boleh kena tokak? Dan sejak bila you pandai guna perkataan tokak ni?" tanya aku yang kemudian berjalan lalu terus ke tandas.

"Ihiks!" ketawa dia yang penuh dengan sifat kenakalan.

Published with Blogger-droid v1.7.4

25 comments:

miss koala said...

fuyoo pak lan.. kih2

oshin-jamel said...

idaman kalbu nie (^O^)

Erin Azizan said...

mengapakah daku terasa seperti membaca karangan MATT ROMEO penulis majalah humor GILA-GILA satu ketika dulu..adakah NAM ini sebenarnya MATT ROMEO yang hilang itewww? haa iteww yg kita tak tahu...

Namee Roslan said...

wey aku suka gila ni. fikir2 nk beli gak gadget macam ni sbb aku 24 jam mmg kena hadap lappy je. sbb aku kerja mmg guna internet. income dr internet. kau rasa ipad2 bagus ?

puteri kasih said...

amboi lepas raya dah ada gadget baru ek :)

Akulah Pak Lan said...

miss koala: =)

Akulah Pak Lan said...

oshin: jgn beli. Dah msk workshop.

Akulah Pak Lan said...

erin: jgn buat spekulasi liar.

Akulah Pak Lan said...

namee: ipad 2 xsesuai kalu kau nk guna utk update blog kot. Mcm android ada software khas. Tp yg aku punya pun dah msk workshop. Aku dah bad impression ni. Apa kata ko try survey blackberry playbook. Weit, sorry xdan nk jenguk blog kau. Aku online pakai cokia ja ni.

Akulah Pak Lan said...

puteri kasìh: gadget baru dah msk workshop. =(

k e y r i said...

hahahahaha. ni citer betul ke hape wei??

hanaahmad said...

masyuk bro. bolehlah kasi duit raya kat aku ye dok? hihi

cik bulan said...

ahaha..boleh r bagi eden main2 jap ye dop..ahaha..apesal android aku punye xleh nak post blog..boleh tengok2 jep..dahla lembap nak mampos..=.=''..susah le nak hupdate kalo guna andriod je..huk huk

Fyqa said...

whoaaa smpai mcm tu skali company punya rules. err


tpi untglah dpt pkai cnggih2 tuhh


;)

Akulah Pak Lan said...

Keyri:
Aku memang beli galaxy tab

Akulah Pak Lan said...

Hanaahmad:
Ko dah besar. Takda duit raya

Akulah Pak Lan said...

Cik bulan:
Ni pun lembap jgk

Akulah Pak Lan said...

Fyqa:
Teruk kan rules company aku. Rasa nak blah ja

vampire's lovex said...

urban ahh pak lan..

hahaha :D

Akulah Pak Lan said...

Vampire`s lovex:
Jeles la tuh

H Y D E said...

cara penulisan tuan sangat menarik. tertawa hamba membacanya.

ending entri ini sangat noty ok. kekeke

Akulah Pak Lan said...

HYDE:
thanks :-)

fRaMe+LenSeS said...

hadoii.. bleh plak macam tu nowhh.. kedet gak company ang ni.. sabo ja laaa~~

Akulah Pak Lan said...

frame+lenses: tau pun. la ni semua company sama saja

Cik Nita said...

so, dh brape ramai gadis lentik yg berjaya letakkn status bf kt hang? hehehe... kalo gagal jugak..kena tukar gadget la.. :D