Harga sebuah perkahwinan






Relevan lg ka budjet mcm ni?
 
Satu persoalan yg hanya Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob selaku menteri KPDNKK yg mampu jawab.
Mana tidaknya, kalau di tanya kepada ibu bapa kepada anak gadis mereka yg budjet anak mereka sgt lentik. Mesti depa akan memberikan jwpan seperti berikut:

"Harga minyak dah naik..harga barang pun dah naik..makcik pun terpaksa la naikkan harga hantaran anak makcik. Kita terpaksa la ikut situasi ekonomi semasa.."

Demm!! Ini la salah satu impak kenaikan harga minyak kat Malaysia. Dalam hal ni terpaksa la aku salahkan stok minyak yg x mencukupi..kalau dok maki hamun kerajaan kang.. tak pasal2 kena akta ISA pulak. Dah diam!!

Abis tu apa yg boleh kita buat untuk kurangkan harga minyak? Takkan nak kena ambik tiket flight p Libya lepas tuh tampaq Muammar Gaddafi bg dia sedaq yg dia la punca hantaran kawen gadis2 lentik kat Malaysia ni naik. Tak logik kot. 
So kena tukaq alternatif lain seperti membuat part time seperti masuk MLM seperti Lampe Berger. Depa kata hang melabuq RM10K, lepas tuh tunggu setahun duit hang akan lebuq.

Isk payah jgk MLM ni no..

"Takpa la..makcik ngan pakcik simpan ja la anak gadis yg sgt lentik tu dulu. Nanti kalau ada jodoh,  10 tahun lagi cek akan mai minang..kot2 la time tuh buleh dapat diskaun sket. Sebab time tu anak makcik ngan pakcik dah tahap Ella"

“Wahai orang-orang yang beriman janganlah kamu mengharamkan apa yang baik yang dihalalkan oleh Allah kepada kamu dan janganlah kamu melampaui batas sesungguhnya Allah tidak suka kepada golongan yang melampaui batas” (Al-Maidah : 87). "

5 comments:

faezain said...

yg pntg ikatn sesbuah pkhwnan 2...x guna kalu bhbis n bhutg sn sini tk blanja kahwin tp last2 bthn cuma bbrp thun je cam artis2 kt cnthnya...biarla bsdrhana n ikut kmampuan dlm blnja khwin, yg plg pntgn nilai sbuah ikatn pkhwnan itu... Bknke rasullulah s.a.w menyurh kt bsdrhana? Yg wajib ialah mas kwin, yg lain2 2 xtra addition 2 our malay tradisi...x gitu?

oReO HitaM said...

tp xtra addition tuh yg org kita pentingkan skrg ni..kang kalau x penuhi kata kita x berkemampuan nk jaga anak pmpn depa...

faezain said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Hidaya Sarbini said...

nice entry...mmg masalah tul blnja kawen.. blm blah pihak laki lg.. =)

OreO HitaM said...

Hidaya Sarbini:

Mau taw..mana nak cekau duit